martes, 2 de abril de 2013

BÉCSI TÚRÓS PALACSINTA

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Egy nagyon kellemes baráti este emlékére:

BÉCSI TÚRÓS PALACSINTA
 
Mikor legutóbb otthon jártam Magyarországon, végre találkozni tudtam egy olyan baráti házaspárral, akiket nagyon kedvelek és nagyon rég találkoztam velük. Most összehoztuk! :-)

A feleség borzalmasan jó háziasszony - anno tőle (is) tanultam jó néhány receptet -, a férj pedig legalább annyira jó borász. Szóval a vacsora záróakkordjaként ez a palacsinta volt feltálalva, amiről valószínűleg sokan gondoljátok, hogy egy egyszerű túrós palacsinta tepsibe lerakva, pedig annál sokkal több. Láttam, hogy több recept is kering a neten ezen a néven, de én a barátnőmét fogom átadni nektek. Jó étvágyat hozzá!
 
Hozzávalók (egy kisebb tepsihez):

12 db palacsintához:
·         200 g liszt
·         300 ml zsíros tej
·         2 tojás
·         2 ek. nádcukor
·         ½ kk. vaníliapaszta
·         csipet só
·         késhegynyi sütőpor
·         50 g vaj

A töltelékhez:
·         300 g krémes túró (vagy ricotta)
·         2 tojás
·         100 g nádcukor
·         50 g vaj
·         ½ kk. vaníliapaszta
·         1 citrom reszelt héja
·         csipet só
·         50 g mazsola (opcionális)

Az öntethez:
·         1 tojás
·         1 ek. nádcukor
·         ¼ kk. vaníliapaszta
·         100 ml tej
·         tetejére porcukor


 
1.) A palacsintához először megpirítjuk (barnítjuk) a vajat és hagyjuk langyosra hűlni (vigyázat, mert gyorsan megég!). Közben, jól kikeverjük a tojások sárgáját a cukorral, egy csipet sóval és a vaníliával. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert átszitált lisztet, majd a tejet apránként hozzáadva csomómentesre keverjük. Ezután hozzáadjuk a pirított vajat, végül óvatosan belekeverjük a keményre vert tojáshabot. Félretesszük.

2.) A maradék vaj egy részével vékonyan kikenünk egy kisebb tepsit vagy hőálló tálat, a többit pedig habosra keverjük a cukorral, citromhéjjal, a tojások sárgájával és a vaníliával. Hozzáadjuk a szitán áttört túrót, (a mazsolát), végül lazán belekeverjük a habbá vert tojásfehérjét.

3.) A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Sütünk 12 db palacsintát (minél vékonyabbak annál finomabb) megtöltjük őket a túrókrémmel és félbevágva (a vágott felükkel felfelé) belerakjuk a tepsibe úgy, hogy kicsit fedjék egymást.

4.) Az öntethez habosra keverjük a tojást a cukorral, vaníliával és a tejjel, majd a palacsinták tetejére locsoljuk.

5.) A forró sütőben aranybarnára sütjük (kb. 15-20 perc), langyosra hűtjük és porcukorral megszórva tálaljuk.   

2 comentarios:

  1. jaj nekem... most mondjam, hogy tuti nem hagyjuk ki?! pedig húsvétkor olyan szépen kibírtam édesség nélkül...

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Nem olyan vészes! Különben is, ennyi kihágás kell! ;-)

      Eliminar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...